Nens «emperadors» i addictes al mòbil desborden als pediatres

Lavozdegalicia.com

Els especialistes atenen més problemes socials i menys biològics.

Fins fa uns anys l’habitual per als pediatres era assistir a nens amb febre, tos, diarrees i altres problemes comuns de caràcter biològic. Però cada vegada atenen més problemes psicosocials, com a criatures de només 5 anys amb la denominada síndrome de l’emperador, que instauren a la llar un autèntic «filiarcado» en substitució del matriarcat d’altres temps, en paraules de Jesús García Pérez, especialista madrileny que participa a Santiago en el congrés de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària. Aquest canvi de demanda en la consulta és un dels temes centrals de les sessions, que apleguen més de mil participants. La síndrome de l’emperador es dóna perquè «no es posen límits, hi ha una excessiva permissivitat», va afirmar José Luis Bonal, president de la societat organitzadora.

Assetjament a les aules

Vine a les consultes més casos d’assetjament, que pateixen entre el 10 i el 30% dels escolars. Els nois solen ser més agressius, i en les noies predomina el psicològic. Es notifiquen sobre un 10% dels casos, el 90% romanen ocults, quan «el pitjor és el silenci» i que no es previnguin situacions com el cas Jokin.

El pediatre corunyès Luis Sánchez Santos, president del congrés, explica que quan va començar a exercir, el 1998, rebia casos aïllats amb aquests problemes, sobretot per dèficit d’atenció i hiperactivitat. Però els últims anys a la seva consulta, que no és de les més massificades, ha tractat a cinc pacients antidepressius, nou amb trastorns d’ansietat, va rebre immigrants amb problemes d’integració, i sobre un 5% de la demanda és per hiperactivitat, va precisar. «Ara la prioritat és el benestar psicosocial» que suposa «una nova morbiditat pediàtrica» amb nens més demandants, agressius i temperamentals. Es veuen casos de wifitis, com es denomina als que estan enganxats a l’ordinador, al mòbil, la videoconsola, la televisió ia altres mitjans amb un consum excessiu. «Hi ha nens que manen fins a mil missatges diaris pel mòbil», va sostenir Jesús García. «La solitud els espanta, necessiten estar ocupats», va afirmar, encara que de vegades s’aïllen a la seva habitació amb aparells tecnològics, el que facilita que siguin captats per xarxes de pederàstia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s